Grondleggers

Waarom onze Wijsheid cirkels

Je kan je afvragen waarom wij deze Wisdom Circles ® tot leven wilden brengen. Dit is eigenlijk de voorbije twintig jaar gegroeid, deels via opleidingen bij natuurvolkeren, deels door onze dagelijkse levens- en businesscoaching praktijken en deels door onze ervaringen in bedrijven als leidinggevende. Wij bundelen nu onze kennis om deze toe te passen in onze westerse organisaties, die soms ver weg staan van het authentiek delen van eenvoudige, krachtige én toepasbare wijsheid.  Er is nood aan het inbrengen van nieuwe inzichten, vanuit de mensen zelf die in hun organisaties werken. Er is immers zoveel wijsheid aanwezig die niet aangesproken wordt.

Bewaak en bescherm alle leven - de Apu Inca's van de Andes

"Wij zijn de Apus; de bewakers. We waken over de planten, de dieren en de mensen. We zijn hier al heel lang; langer dan de mensen die in de valleien onder ons hebben gewoond.

Gina: "Ik heb mijn ‘opleiding’ in Peru gevolgd bij de Qero’s, de rechtstreekse afstammelingen van de Inca. In de Inca-traditie zijn de Apu de berggeesten. We spreken over Apu Ausangate, Apu Vinicunca enz… De mensen die als ‘hoeders van de aarde’ beschouwd worden in deze traditie zijn diegene die de Grote Inwijding (een reeks van drie) hebben ontvangen, de Pampa Misayoq."

"In de Inca-traditie tonen de mensen hun dankbaarheid aan moeder aarde. Ze doen dit meermaals per dag via bloemenceremonies, het zetten van hun intenties en andere krachtige rituelen. Op deze manier houden ze het vertrouwen in het leven hoog. Deze rituelen, worden uitgevoerd door de Pampa Misayoq en de Alto Misayoq. Ze wisselen hun ‘zware’ energie uit met moeder aarde en haar elementen en ontvangen de fijne, stimulerende energie van hen terug. Dit ritueel is een eeuwenoud en door Ayni of ‘de heilige wederkerigheid’ nemen ze de mogelijkheid vanuit hun hart leven, om krachtige verbindingen met zichzelf en hun omgeving te ontwikkelen en behouden. Er is veel te leren van hen." aldus Gina.

Maak nieuwe afspraken met jezelf - de Tolteken van Midden Mexico

"Wij zijn Tolteken. We leven in de droom die we zelf scheppen. Door simpelweg te kijken naar wat we over onszelf en de wereld om ons heen geloven, kunnen we systematisch de manier waarop we kiezen om met de wereld om te gaan, veranderen."

Johan: " Ik heb vele jaren een opleiding genoten als apprentice van Don Luis Molinar. Hij op zijn beurt ontving de leringen van Don Miguel Ruiz waarmee hij bevriend is.  Ruiz is een Mexicaanse auteur en mentor van de Tolteekse levenswijze. Zijn boek "Los Quatros Acuerdos" of De Vier Inzichten heeft de weg gevonden naar miljoenen mensen en is vertaald in meer dan twintig talen. De inzichten komen voort uit de gemeenschap van Tolteken die eeuwen terug in de piramide stad Teotihuacan woonden en via mondelinge overlevering hun wijsheden doorgaven aan de volgende generaties.

" Tolteken gaan het gevecht aan met zichzelf. Een echte krijg(st)er heeft geen conflict met iets of iemand en heeft vrede met de wereld. Hij of zij heeft geen oordeel en werkt vanuit een plaats van onvoorwaardelijke liefde en acceptatie van het leven zoals het is. Een authentieke Warrior is een lust voor het oog en gemakkelijk in de omgang." "Zelf had ik een succesvol bedrijf, maar na verloop van tijd had ik het gevoel dat mijn leven iets miste, zoals velen van ons. Er was een sprong in het diepe voor nodig, om alles wat ik kende, los te laten en eindelijk mijn hartenwens te vinden." aldus Johan.

De stamhoofden vormden een cirkel rond het vuur

We hebben wereldwijd ook vele reizen gemaakt waarbij we stamhoofden en leiders mochten ontmoeten, door bij hen te logeren leerden we hun gewoonten kennen en waren we telkens verbaasd over de eenvoud en de kracht van hun beslissingen, die meestal zittend in een cirkel werden genomen. We bestudeerden zeden en gewoonten en documenteerden onze aanpak met zorg. We hebben deze kennis mee ingebracht in ons concept. Bedrijven kunnen veel opsteken van deze wijze bijeenkomsten. De huidige leidinggevenden zijn de hedendaagse stamhoofden van hun organisaties. Wisdom Circles ® wil nederig verbinden en de aanwezige wijsheid helpen openbloeien.

Dank aan alle grondleggers voor ons concept

Onze warme dank gaat uit naar: de Touareg in L'Oasis Sacrée van de Hammada Woestijn in de Westelijke Sahara - de Zulu in Zuidelijk Afrika - de steen-sjamanen van de Inca-traditie uit het Peruaans Andesgebergte - the 13 Original Clan Mothers – native feminine wisdom - Jamie Sams, lid van de Wolf Clan Teaching Lodge - de African Music Circles in Swaziland - de The San Dance Ceremony van de Bosjesmannen in Botswana - de Kalahari San in Namibia - de schoolhoofden van de sloppenwijken Kayelitsha en Langa in Kaapstad - de Baka Drumcircles in Kameroen - de Basotho stamhoofden in de Drakensbergen van Lesotho - de Toltec Quetzalcoatl Circle in Teotihuacan Piramidestad in Mexico - de Navajo Math Circles - de Rosebud Sioux Tribe in South Dakota - de Algonquian en andere Indiaanse stammen in Noord en Midden Amerika zoals Shoshone, Cheyenne en Ojibwa -  de Aboriginal dans rituelen in Australië. Dichterbij: ook mythische wijsheid van King Arthur's Round Table, wijsheid van de Catharen en Rennes-Le-Chateau. 

Er worden vernieuwende “Women’s Circles” georganiseerd overal in het Westen, aansluitend zijn er ook "Men's Circles" die beginnen te ontstaan. Hierbij zijn vele vrouwen en mannen vandaag in ons land actief om hun zelf ervaren wijsheden te delen en door te geven. Vrouwelijke en mannelijke verbinding is hard nodig in onze hedendaagse organisaties om een wijze balans te herstellen, om bedrijven en hun leiders te verbinden en zelfs te genezen. 

Terug